Turbo Revizyonu

TURBO TAMİRİ (REVİZYONU)

Turbo, içten yanmalı motorlar icat edildiğinde bulunan bir sistem olsa da uzun süre kullanılmamış ve geliştirme çalışmaları yapılmamıştır. Aktif kullanılmaya başlandığı zaman 1960'dan sonra yüksek güce ihtiyaç duyan yarış arabaları ile 1970 petrol krizinden sonra binek araçlarda olmuştur. Turbo teknolojisinin gelişmesi ile kullanımı ancak 1980 ve 1990'larda düşük hacim ve yüksek güç trendi sayesinde gelişmiş ve yaygın kullanım ağına ulaşmıştır. Günümüzde 2 ila 3 ve hatta 4 turboşarj içeren motorlar kullanılmaktadır.

Turbo şarjın amacı, motor sistemine daha fazla hava girmesini sağlamaktır. Böylece silindirlere daha fazla hava gireceğinden, daha fazla yakıt kullanılacak ve bu da tek bir motordan daha yüksek güç elde edilmesini sağlayacaktır.

Turbo Şarj Çalışma Prensibi

En anlaşılır hali ile turbo, 1 türbin pervanesi, 1 kompresör pervanesi ve iki pervaneyi birbirine bağlayan mil ve mili yatağından oluşmaktadır. Türbin pervanesi, türbin gövdesi içerisinde egzoz gazının pervaneye çarparak çıkması görevini görür. Öte yandan kompresör pervanesi ise atmosfer basıncına sahip havanın hızlı şekilde çekilmesi ile daha düşük bir hızda fakat yüksek basınç sağlayan kompresör gövdesi içerisinde çalışır.

Kompresör gövdesinden, araç motoruna girecek olan temiz hava geçer ve gaz akış hattının içinde giriş tarafı egzoz manifolduna, çıkış tarafı ise egzoz intercooler'a bağlanır. Motordan çıkan egzoz gazı ise türbin gövdesi yardımıyla türbin pervanesine çarpar ve dönmesini sağlayarak egzoz sistemine geçer. Türbin pervanesinin dönmesiyle kompresör pervanesi de döneceği için temiz hava, hava filtresi tarafından çekilerek motora doğru basılır.

Turbo  Tamiri

Turbo, teorik olarak belirli bir ömürde çalışacak şekilde tasarlanır ve üretilir. Fakat farklı kullanım şartları olursa ya da motorun farklı bölgelerinde sorun meydana gelirse turbo motor erkenden da arızalanabilir. Bu tür durumlarda değişim işlemi ciddi oranda maliyetlidir. Daha uygun fiyatlı bir seçenek olarak turbo motor tamiri yapılabilir.

Turbo arızalarında ilk önce hasar durumunun tespit edilmesidir. Tüm sorunlar, tamir edilen turbo araca monte edilmeden önce giderilmelidir. Bazen turbo arızası için temizlik ve bakım işlemi yeterli olabiliyorken, bazen tüm parçaların değişimini gerektirecek tamamen revizyon işlemi de yapılabilir.

Turbo tamir işlemi, teknik bilgi, tecrübe ve hassasiyet isteyen bir süreçtir. Bu nedenle de yetkili bir servis tarafından yapılmalıdır. Homer Araç Bakım Servisi olarak alanında uzman teknik ekibimiz, onarım becerimiz ve yüksek kalite anlayışımız sayesinde müşterilerimize garantili hizmet vermekteyiz.

Turbo Tamir ve Revizyon Süreci

Turbo tamir ve revizyon işlemi özel makineler ve ekipmanlar kullanılarak, yetkili teknik personel tarafından yapılması oldukça önemlidir. Homer Araç Bakım Servisi olarak, turbo tamir ve revizyon atölyesine sahip olduğumuz için titizlikle çalıştığımızı da belirtmek isteriz.

Turbo tamir ve revizyon işlemi şu süreçleri kapsamaktadır:

1. Hasar Tespit Aşaması

Arıza yapan turbo şarjın incelendiği süreçtir. Arızalı parçalar belirlenir. Arıza nedeni,yapılacak işlemler ve onarım tutarı kullanıcıya bildirilir.

2. Turbo Parçalarına Ayrılması Aşaması

Hasar tespit işlemi yapıldıktan sonra turbo parçalarına titizlikle ayrılır.

3. Temizlik ve Bakım Aşaması

Turbo motor parçaları niteliklerine göre ultrasonik temizleme, kumlama ya da yüksek basınçlı yıkama yöntemleri ile temizlenerek bakımı yapılır.

4. Montaj Aşaması

Temizlenerek bakımı yapılan parçalar, görsel ve ölçüsel olarak kontrol edildikten sonra yenileri ile değiştirilir. Daha sonra turbo merkez gövdesi, tüm dönen parçaları ve iç parçaları ile birlikte montajı yapılır.

5. Balans İşlemi Aşaması

Turbo gövdesindeki balans işlemi için yüksek hız balans makinesi kullanılır. Bu işlem, turbo şarjın sessiz çalışmasını sağlar. Ayrıca türbin milinin dönmesi esnasında yataklarda oluşan dinamik kuvvetler en düşük seviyeye ulaşarak, turboşarjın mili ile yataklarının uzun süre sağlıklı şekilde çalışması sağlanır.

6. Gövdelerin Toplanması Aşaması

Balans işleminden sonra merkez gövde, kompresör ve türbin gövdesi bir araya getirilerek toplanır.

7. VNT Mekanizması ile Aktüatör Kalibrasyonu

Turbo motor, araca takılacak şekilde toplandıktan sonra yapılan diğer önemli aşama bu süreçtir. Bu süreçte VNT mekanizması ile aktüatör kalibrasyonu ideal kriterlere göre tamamlanır.

8. Son Kontrol Aşaması

Turbo tamir işlemi ve kalibrasyonu yapılan turbonun son kontrolleri yapılarak, kullanıcıya teslim edilir.

 

 

Whatsapp Destek

Mehmet Servet

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabiliriz?