Tork Konvertörü - Türbün Tamir ve Revizyonu

   TORK KONVERTÖRÜ - TÜRBÜN TAMİR VE REVİZYONU

Şanzıman türbünü olarak da bilinen tork konvertörü, otomatik vitesli araçlarda kullanılan, motor ile şanzıman arasında bulunan bir sistemdir. Mekanik vites kutulu araçlarda debrijayın görevini karşılar. Kavrama görevini üstlenerek motordan aldığı hareketi şanzımana ileterek tork artışı sağlayan bir sistemdir. Tork konvertörlerinin en önemli özelliği, hidrolik kavramalardan farklı olarak motor momentini yani tork gücünü artırmasıdır.

Genel olarak Tork Konvertör Arızaları Hakkın da;

otomatik şanzıman türbin arızası belirtileri; genel olarak 1500 ile 2000 devir arasında devir ibresinde titreme 60 km üstü hızlarda     
şanzıman türbin arızası belirtileri; 1500-2000 devirleri arasında devir ibresinde titreme ile birlikte çekiş düşüklüğü eklenebilir.    
otomatik şanzıman türbün tamiri fiyatı; ortalama olarak 1000- 2500 Tl fiyat aralığında"dır. Fiyat marka ve arıza boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterir    
bmw türbin arızası nasıl anlaşılır; tipik olarak bmw araçlarda aynı devir aralıklarında ve özellikle 180bin km ile 225bin km arasında arıza gösterir.    
şanzıman türbin arızası nasıl anlaşılır; yukarıda ki arızalara belirtilerine ek olarak launc cihaza bağlandığında arıza kodundan bellli olur. Ayrıca tork solenodi kontrol edilmesi gerekir. Tork selonoidinin de arızalandığı durumlarda tork konvertörünün revizyonu yeterli gelmez. Titremeye neden olur. +700 tl ek masraf.    
tork konvertörü arızası fiyatları; 1000 tl ile 2500 tl arasında onarım bedeli olur. Bazı durumlarda tork yani türbün komple değişmesi gerekebilir.    
otomatik vites tribün fiyatları; revizyonlu tork konvertörleri (türbün) 1000- tl ile 3500 tl arasında revizyonlu olarak temin edilinebilinir.     
otomatik şanzıman tork konvertörü arızası belirtileri;  titreme, devir saatinde oynama ve çekiş düşüklüğü başlıca belirtileridir. 

Tork Konvertörü Nasıl Çalışır?

Tork konvektör sistemi bir pervanenin diğer pervane kanatlarına hava çarptırması ve döndürmesi prensibi ile çalışır. Çalışma sistemindeki tek fark hava yerine yağ kullanılmasıdır. Tork konvertörünün başlıca görevleri şunlardır:

- Motordan aldığı hareket ivmesini şanzımana iletmek,

- Motorun ürettiği torku (momenti) artırmak,

- Güç aktarma organlarında ve motorda meydana gelen titreşimler ile burulmaları sönümlendirmek,

- Otomatik şanzıman yağ pompasına hareketini vermek.

Tork Konvertörünün Parçaları

Pompa: Motor krank miline ya da volana bağlı olan parça pompadır. Motordan aldığı hareket ile dönmeye başlayan pompa, konvertör içerisinde yer alan yağı da harekete geçirir. Hareket eden yağ sayesinde oluşan santrifüj kuvveti ise türbin kanatçıklarına çarparak, türbinin de hareket etmesini sağlayacaktır.

Statör (rotor): Tek yönlü kavrama ile gövdeye bağlı olan parçadır. Türbinden gelen yağı pompaya dönüş yönünde iletir ve pompaya karşı bir direnç oluşturmasını engelleyerek tork artışını sağlar.

Türbin: Pompa çarkından gelen yağın kuvveti ile döndürülen parçaya türbin denir.

Tork Konvertörü Arızası

Tork konvertöründe genellikle karşılaşılan arıza problemi balatalar nedeniyle olmaktadır. Zamanla yanan ya da aşınan balatalar, konvertör üzerinde performans düşüklüğüne neden olur. Sistemde yanmış ya da aşınmış olan balatanın varlığının anlaşılabilmesi için yüksek hızda ayak gaz pedalında sabit dururken araç devrinin sürekli gezinmesi gösterge olarak sayılır. Tork konvertör tamiri ile eskiyen bu balataların değişmesi gereklidir.

Tork konvertör tamiri için gelen sorunların bir diğeri de tek yönlü kavrama parçası olan sprag olmaktadır. Sprag'n arızalanması sonucu, tek yönlü kavrama ve her iki yönde dönme nedeniyle tork içerisinde yer alan yağda da bozulma meydana gelecektir. Bozulmuş bir sprag ise araç üzerinde güç kaybı ve titreşime neden olur. Bazı şanzımanlarda ise sprag arızası, geri vites ile rampa çıkışında sorunlara ya da yokuşlarda kaymaya neden olabilir. Daha sıklıkla yokuşta geri kaydırma olarak bilinen şanzımanın geriye kaçma sorunu ancak tork konvertörü tamiri ile revizyon yapılarak giderilebilir.

Şanzıman Tork Konvertörü Belirtileri

Şanzıman sisteminde sıklıkla arıza yapan bir diğer parça, tek yönlü kavrama olan stator olarak karşımıza çıkar. Statorun arıza yapması, tek yönlü kavrama değil de iki taraflı dönme sonucu tork içerisindeki yağın çalışmasını bozmaktadır. Bu da araçta güç kaybına ya da titremeye neden olur.

Tork konvertörü tamiri için gelen araçların otomatik şanzımanlarında türbün arızası olarak genelde çekişten düşme hissedilir. Bu sorunun genel sebebi olarak da kavrama içindeki balataların fazlasıyla aşınması ile karşılaşılır. Aşınan tork konvertörü balataları, görevlerini tam olarak yapamaz ve güç kaybına neden olurlar Bu da kendini çekiş düşüklüğü olarak gösterir.

Diğer yandan otomatik şanzıman sistemindeki tork konvertörü arızaları daha çok kilometresi yüksek olan araçlarda görülmektedir. Bu tür arızalar önemli olduğu için, türbün konvertörü tamiri işinin ehli araç servislerinde yaptırılmalıdır.

Tork Konvertörü Tamiri

Homer Araç Bakım Servisi olarak tork konvertörü tamiri, revizyon alanımızda bulunan piston birleştirme, kaynak ve test makineleri ile balans ekipmanları kullanılarak yapılmaktadır. Özel yapısı nedeniyle mühürlü bir hazne şeklinde olan ve içerisinde birkaç parça yer alan tork konvertörü ancak deneyimli ve uzman kişilerce tamir edilmelidir.

Sistem içerisinde arıza yapan parçaların yenileri ile değiştirilmesi sonucu, onarım işlemi yapılan tork konvertörünün en önemli aşaması çalıştırma yani açma ve kapama işlemleridir. İçerisinde yer alan çok yüksek yağ basıncı sayesinde çalışan bu yapının, oluşan basınca dayanabilecek bir yapıya sahip olduğundan emin olunmalı ve açma-kapama işleminin mutlaka işi bilen uzman bir kişi tarafından yapılması sağlanmalıdır.

Homer Araç Bakım Servisi, tork konvertörü tamiri konusunda uzmanlığını kanıtlamış sektörde lider firma konumundadır. Her türlü oto servis hizmeti ile araç diğer tamir ve bakım işlemleriniz için güvenli ve kaliteli hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz

Whatsapp Destek

Mehmet Servet

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabiliriz?